måndag 19 januari 2009

Sverige vs Kanada

Junior VM finalen spelades även i år mellan Kanada och Sverige där Kanada återigen drog det längre strået. Vad skiljer sig då träningsmässigt mellan dessa länder?

Jag googlade lite och lyckades hitta ett 99-lag i Burnaby i Kanada. Burnaby har ca 190 000 invånare att jämföras med Linköpings dryga 140 000. I Linköping finns tillgång till 4 ishallar och i Burnaby finns hela 15 st inomhusrinkar. På dessa 15 rinkar har man också drop-in hockey varje dag då även vuxna samlas 1,5 timma för att spela hockey. Full utrustning gäller. Lite att jämföras med vår allmänhetens åkning.

I Kanada delas barnen in i olika lag i varje ålderskull. Varje lag brukar bestå av 15 utespelare och 2 målvakter vilket gör att det är max 17 spelare som tränar tillsammans. Lite skillnad mot här i Sverige då våra träningsgrupper kan vara upp mot 40 barn eller fler som tränar samtidigt.

Lagen brukar delas in i olika grupper där några grupper spelar s.k. "House Team Hockey" vilket innebär normal nivå. HTH är mer lik den svenska ungdomshockeyn, dvs alla får vara med och spelar lika mycket. Alla klubbens HTH lag ska vara jämna. Det finns alltså plats för alla och man spelar hockey på den nivå som passar. Sedan finns dessutom representationslag AAA och AA som är betydligt mer hårdsatsande. I en klubb kan finnas 8 lag i en ålderskull indelade i olika nivågrupper.

Kostnaden för att spela hockey i Kanada är ungefär lika dyrt som i Sverige om man spelar under nivåerna AAA och AA. Istider och cuper kostar ungefär lika mycket. Klubbarna står oftast för utrustning och matchtröjor och damasker. Hjälm, klubba, skridskor och träningströjor får man dock köpa själv. Spelar man på nivån AAA och AA är det dyrare än i Sverige. Man åker på mycket fler cuper och köper extra istider. Sedan brukar de även köpa utbildning från företag som liknar vårt Sweden Hockey Institute i Sverige. Tillhör du AAA så åker man dessutom på en nationell cup i Quebec varje år, där avgiften per spelare är ca 10 000 SEK!!! Det får våra kommande helplanscuper att ligga i lä prismässigt... Det skulle krävas många reklamutlägg i Cloetta Center för att finansiera den cupen...

Är då Kanada så mycket bättre än Sverige?

Jag tycker vi lyckas riktigt bra i Sverige med att få fram duktiga ishockeyspelare. När vi kan få fram ett juniorlandslag från Sverige så skulle Kanada kunna ställa upp med minst 10 lika bra och jämna juniorlandslag. Så självklart har de fler spelare att välja på.

Trots detta tycker jag att vi i lilla Sverige står oss riktigt bra i hockeyvärlden...

2 kommentarer:

  1. Det är inget mot vad vi kommer träna nästa år...Fys 4ggr i vecka enligt en osäker källa

    SvaraRadera
  2. Ja med den fysträningen och om vi återinför Målkronan så är det bara en sak som gäller:

    "Canada here we come..."

    SvaraRadera